nedjelja, 2. prosinca 2018.

Henry Dunant

        Henry Dunant bio je švicarski filantrop, osnivač Crvenog križa. Rođen je 8. svibnja 1828.

        U prvom dijelu svog života Dunant se ozbiljno bavio vjerskim aktivnostima i neko vrijeme u redovnom radu kao predstavnik kršćanske udruge Mladih ljudi koji putuju u Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj.  Dunant je ušao u poslovni svijet kada je imao 26 godina kao predstavnik tvrtke Compagnie genevoise des Coloniies de Setif u Sjevernoj Africi i Siciliji.

      Godine 1858. objavio je svoju prvu knjigu "Obavijest sur la Regence de Tunis" .
Godine 1866. napisao je brošuru "Univerzalno i međunarodno društvo za oživljavanje Orijenata" , postavljajući plan stvaranja neutralne kolonije u Palestini.
Godine 1867.  izradio je plan izdavačkog pothvata "Međunarodna i univerzalna knjižnica" , koja se sastojala od velikih remek-djela svih vremena.  Također je osvojio Nobelovu nagradu za mir.
      1867. Dunant je bankrotirao. Vodna prava nisu bila odobrena, tvrtka je bila pogrešno upravljana u Sjevernoj Africi, a Dunant je bio usredotočen na humanitarnu potragu, a ne na poslovne pothvate.
Nakon nekoliko godina živio je na razini prosjaka.


       Sljedećih dvadeset godina, nakon kratkih boravaka na raznim mjestima, smjestio se u Heiden, malom švicarskom selu. Budući da je bio bolestan, prebačen je u bolnicu. U sobi 12 proveo je preostalih osamnaest godina života. Nakon smrti 30. listopada 1910.,  nije bilo pogrebne ceremonije, bez žalosti, u skladu sa svojim željama odveden je u grob "poput psa".

Nema komentara:

Objavi komentar