subota, 15. prosinca 2018.

Poznati programer

Jack Dorsey je američki računalni programer i internetski poduzetnik koji je direktor tvrtke Twitter, te osnivač i izvršni direktor tvrtke Square, tvrtke za mobilno plaćanje.


Neki od open-source softvera koji je stvorio na području otpremne logistike još uvijek koriste mnoge tvrtke taksija. Prvo je došao na ideju da se razvi Twitter dok je studirao na Sveučilištu u New Yorku. U srpnju 2000. godine, imao je ideju za web-based uslugu u stvarnom vremenu tj. komunikaciju kratkih poruka. Dorsey i Biz Stone odlučili su da tekst SMS odgovara ideji o statusnoj poruci i izgradili su prototip Twittera u oko dva tjedna. Ideja je privukla mnoge korisnike na Odeu i ulaganja od Evan Williams, koji su napustili Google nakon prodaje Pyra Labs i Blogger.

Williams, Stone i Noah Glass utemeljili su korporaciju, koja je potom pokrenula Twitter, s Dorseyom kao glavnim izvršnim direktorom. Dorsey u svibnju 2016. je objavio da Twitter neće brojati fotografije i veze u ograničenju od 140 znakova kako bi oslobodio više prostora za tekst.
22.studenog 2016. Dorsey je nakratko suspendiran s vlastitog Twittera korisničkog računa s 3,9 milijuna sljedbenika. Nakon obljavljanja računa, Dorsey je tweetirao da je suspenzija zbog "unutarnje pogreške". U rujnu 2018., Dorsey je svjedočio pred Senatovom obavještajnom komisijom zajedno s voditeljem Facebooka Sheryl Sandberg o uplitanju na predsjedničke izbore 2016. godine. Nakon tog svjedočenja,dionice Twittera pale su za 6%.

Nema komentara:

Objavi komentar